Blog

10mei

Hielspoor; een vervelende blessure die specifieke behandeling nodig heeft

Wat is een hielspoor? 

Het begrip hielspoor wordt in de volksmond gebruikt voor klachten onder de hiel. Onder de voet loopt een peesblad van de hak naar de voorvoet. Deze wordt de fascia plantaris genoemd en zorgt ervoor dat de voet niet inzakt. Tijdens het wandelen/sporten komt er veel kracht op deze peesplaat, waardoor deze regelmatig overbelast kan worden. Ongeveer 10% van de volwassenen heeft ergens in zijn leven last van pijn onder de hiel. Een hielspoor is een kalkafzetting aan het hielbeen. Deze kalkafzetting kan het gevolg zijn van een langdurige irritatie van het peesblad, waardoor er ter plaatse van de aanhechting van het peesblad op het hielbeen kalkafzetting plaatsvindt. Er kan echter ook sprake zijn van een irritatie van alleen de peesplaat zonder kalkafzetting. We spreken dan van een fasciitis plantaris. Deze irritatie is in meeste gevallen de veroorzaker van klachten onder de hiel.  

Klachten die u kan ervaren

  • Pijn onder de hiel 
  • Pijn bij opstarten, na lang zitten/liggen/rust 
  • Pijn neemt toe in loop van de dag bij toenemende belasting 

Oorzaken 

Een van de oorzaken kan overbelasting zijn. Veranderingen in schoeisel, werk of sport kunnen een oorzakelijk moment zijn. Meestal is er een moment dat iemand zich kan herinneren waarin er veel gevraagd is van de voeten. Klachten kunnen echter ook geleidelijk aan steeds meer toenemen. Er is dus niet altijd een duidelijk specifiek moment waarop de klachten zijn begonnen. Risicofactoren daarbij zijn verminderde dorsaal flexie (buigen) in de enkel, overgewicht en een staand beroep.

Wat kan FysioFour voor u betekenen;  

  • De fysiotherapeut/podoloog zal uw belasting in beeld brengen. Verminderen van deze belasting kan kortstondig tot de adviezen behoren.  Een logisch gevolg is dan om het weefsel de tijd geven om weer rustig te worden en middels ons advies weer rustig op te bouwen. 
  • Oefentherapie; Geleidelijke opbouw naar uw normale niveau van activiteiten zorgt ervoor dat de pees weer in staat is om de belasting aan te kunnen. 
  • Bij het ontstaan van kalkafzetting is shockwave een goede behandeloptie; de shockwave zorgt met name voor pijndemping.
  • Voorwaarden creëren voor herstel, goede beweeglijkheid van de voorvoet en grote teen is van belang; de pees moet extra hard werken wanneer er veel stijfheid in de voet zit. 
  • Verminderen van spierspanning in kuit; spanning in de kuit kan uitstralende klachten geven onder de voet en aan de hak.

Mochten deze klachten voor u herkenbaar zijn, twijfel dan niet om contact op te nemen en eventuele behandelmogelijkheden met ons te bespreken.

 

Overzicht

Zoeken

WebDesign & Fotografie: Educo MultiMedia