Blog

09jun

Fysieke Klachten bij Thuiswerken; wordt dit de toekomst?

VOORKOM FYSIEKE KLACHTEN BIJ THUISWERKEN

Het thuiswerken gaat ons niet in de koude kleren zitten, maar kennelijk wel in onze nek, schouders, rug en arm. Werk je veel thuis en ervaar je schouder-, nek-, rug-, arm- of polsklachten? Blijf hier dan niet te lang mee doorwerken. Je kunt bij FysioFour terecht voor een gerichte fysiotherapiebehandeling en houding- & bewegingsadvies. In dit bericht lees je wat je van ons kan verwachten, maar ook wat je zelf kunt doen om thuiswerkklachten te voorkomen aan de hand van 10 handige tips!

Thuiswerkklachten
41 procent van de mensen die nu thuiswerken vanwege corona hebben vaker last van fysieke problemen. Dat stelt de vakbond CNV die onderzoek heeft laten doen onder ruim 2600 thuiswerkende leden. 44 procent van de thuiswerkers beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek. Dat heeft zijn uitwerking. Bijna 1 op de 10 mensen gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken. Meestal gaat het om last van schouders, nek, rug, of arm.

Fysiotherapie helpt
Onderstaande behandelmethoden kunnen ingezet worden door onze fysiotherapeuten:

 1. Actieve oefentherapie: functionele training onder begeleiding van jouw fysiotherapeut bij ons in de oefenruimte. Je krijgt ook oefeningen mee die je thuis, op het werk of tijdens sport kunt toepassen;
 2. Dry needling: pijn en stijfheid in spieren kan leiden tot triggerpoints. Met een ‘droge’ acupunctuurnaald, zonder toevoeging van medicatie, worden deze punten aangeprikt met als gevolg een directe pijnvermindering en verbeterde mobiliteit van de betreffende spieren;
 3. Mobilisaties, medical taping, houding- & bewegingsadvies;
 4. Massagetechnieken.

Je kunt op werkdagen binnen 24 uur bij ons terecht voor een behandeling. Wil je een afspraak maken? Dat kan gemakkelijk; bel ons 0344-622759 of mail ons naar info@fysiofour.nl 

 

Lichaamshouding
Hoe zit jij eigenlijk? Ben je je bewust van je lichaamshouding? Heb je last van een computerarm, een muisduim of een tabletnek? Vaak kan verbeteren van de lichaamshouding al voor verlichting zorgen.

 

10 tips om thuiswerkklachten te voorkomen:

Waarschijnlijk komen onderstaande tips je wel bekend voor. Maar in de praktijk blijkt het toch een hele uitdaging om je hier ook aan te houden. Je was van plan even vlug een mailtje te sturen en voor je het weet zit je uren voorovergebogen en achter de laptop om toch nog even iets af te maken. En dan sluipen de klachten er langzaam in. 

 1. Zit rechtop: ga goed op je billen zitten en hang niet in je rug.
 2. Zorg voor ondersteuning in je onderrug: dat kan via een kussen of gebruik een afstelbare bureaustoel.
 3. Zet je voeten plat op de grond en plaats je benen en armen in een hoek van 90⁰.
 4. Indien dit niet lukt vanwege een te hoge tafel, plaats dan een verhoging onder je voeten.
 5. Ook kan een zitbal helpen, omdat je hierdoor automatisch rechtop gaat zitten en je je buikspieren aanspant. Bespreek dit met je fysiotherapeut. Hij of zij kan je goed adviseren. 
 6. Je handen zijn in lijn met je armen en je onderarmen zijn ondersteund: Een laptophouder, een los toetsenbord en een losse muis zijn hierbij geen overbodige luxe. Vraag jouw werkgever naar de mogelijkheden.
 7. En denk eraan dat jouw kin niet naar voren steekt.
 8. Controleer regelmatig jouw lichaamshouding. Tip: sla deze afbeelding van de houdingcheck op, op het bureaublad.
 9. Blijf in beweging! Oefeningen die je al zittend thuis kunt doen, zoals;
  1. Regelmatig met de heupen cirkels draaien en verzitten.
  2. De onderrug masseren met een opgevouwen handdoek achterin jouw rug en hol en bol gaan zitten.
  3. Wanneer je last van jouw armen hebt, maak dan cirkelvormige bewegingen met gestrekte armen.
  4. Kijk met jouw gezicht naar voren en draai (liggende) achtjes met de neus.
  5. Schuif de stoel naar achteren en rol even helemaal naar beneden. Raak jouw voeten aan en blijf rustig zitten. Na 3 keer in en uit ademen ga je met een bolle rug weer omhoog.
    

Met dit artikel hopen we je weer even bewust te hebben gemaakt van alle mogelijkheden. Wil je een afspraak maken? Dat kan gemakkelijk, bel ons 0344-622759 of mail ons naar info@fysiofour.nl . Wil je nog verder lezen kijk dan op onze fysiotherapie pagina van www.fysiofour.nl .

Overzicht

Zoeken

WebDesign & Fotografie: Educo MultiMedia